Myös Marttaliitto ry, Naisten Valmiusliitto, Maa- ja kotitalousnaiset, Suomen Meripelastusseura ja Maanpuolustusyhdistys järjestävät kylien turvallisuuteen liittyvää toimintaa.
Martat on yli satavuotias kotitalousneuvontaa antava kansalaisjärjestö, joka edistää kotien ja perheiden hyvinvointia ja kotitalouden arvostusta. Järjestö antaa jäsenilleen valmiuksia vaikuttaa omassa elinympäristössään ja yhteiskunnassa. Liitto julkaisee kotitalouksia varten ruokaan, ravitsemukseen, puutarhanhoitoon, ympäristöön, kodin talouteen ja kodinhoitoon liittyvää aineistoa.
Marttaliittoon kuuluu 16 piiriä, joissa ammattitutkinnon suorittaneet kotitalous- ja puutarhaneuvojat järjestävät kursseja ja opetusta sekä jäsenilleen että avoimesti kaikille. Marttojen kotitalousneuvonta edistää kotitalouksien arjessa selviytymistä. Martat ovat lähellä avun tarvitsijoita, ja valtakunnalliset verkostot ovat vahvat. Martat täydentävät viranomaistoimintaa ja osaavat toteuttaa käytännön turvallisuutta ja varautumista alueellaan mm. aktivoimalla kansalaisia esimerkiksi kotivaraan, itse tekemiseen, rahan hallintaan ja hyötyviljelyyn. Marttaliiton edustaja on myös mukana Naisten Valmiusliiton hallituksessa.
Martat järjestävät Sähköt poikki – kuinka varautua kotona? -kursseja säännöllisesti eri puolella Suomea. Ota yhteyttä oman paikkakuntasi Marttayhdistykseen ja tiedustele koulutuksista!
Naisten Valmiusliitto on valtakunnallinen yhteistyöjärjestö, joka yhdistää 10 naisten vapaaehtoista maanpuolustus- ja turvallisuustyötä tekevää jäsenjärjestöä. Liiton tarkoituksena on kehittää naisten turvallisuuteen ja varautumiseen liittyviä valmiuksia koulutuksen kautta sekä lisätä naisten mahdollisuuksia toimia poikkeusoloissa yhteiskunnan hyväksi. Liiton toiminta ei ole sotilaallista. Naisten Valmiusliiton päätapahtuma ovat NASTA-harjoitukset, joita järjestetään kahdesti vuodessa. Liiton järjestämään koulutukseen osallistuminen ei edellytä minkään jäsenjärjestön jäsenyyttä. Mikäli olet kiinnostunut Naisten Valmiusliiton yhdistystoiminnasta, voit liittyä liiton jäsenjärjestön jäseneksi. Jäsenjärjestöt tarjoavat monia erilaisia mahdollisuuksia toimia vapaaehtoisen maanpuolustuksen parissa.
Tutustu tästä Naisten Valmiusliittoon
Maa- ja kotitalousnaiset on valtakunnallinen neuvontajärjestö ja yksi maan suurimmista naisjärjestöistä. Vahva maaseudun kehittäjä tarjoaa asiantuntijapalveluja, neuvontaa, koulutusta ja järjestötoimintaa. Valtakunnallisesti toimintaa koordinoi Maa- ja kotitalousnaisten Keskus. Maa- ja kotitalousnaisten 11 piirikeskusta toimivat osana ProAgria-keskuksia. Kotitalouden varautuminen on osa Maa- ja kotitalousnaisten neuvontaa. Järjestön ruokaneuvojat ovat tottuneita suurmuonitusten järjestäjiä. Järjestön erityisvahvuutena on koko maan kattava verkosto ja maaseudun olosuhteiden erityistuntemus. Maa- ja kotitalousnaisten edustaja on myös mukana Naisten Valmiusliiton hallituksessa. Maa- ja kotitalousnaiset järjestävät monipuolista ruokaneuvontaa sekä muuta kotitalouden varautumiseen liittyvää neuvontaa, muun muassa Huusholli haltuun -luentoja.
Tutustu tästä Maa- ja kotitalousnaisiin
Suomen Meripelastusseura on vuonna 1897 perustettu valtakunnallinen vapaaehtoisten meri- ja järvipelastusyhdistysten keskusjärjestö, jonka toiminta perustuu yksittäisten meripelastajien auttamishaluun ja pyyteettömään työhön. Meripelastusseuran päätehtävä on auttaa merihätään joutuneita rannikolla ja sisävesillä. Lisäksi seura edistää toiminnallaan yleistä veneilyturvallisuutta ja hyvää merimiestapaa. Meripelastusseuralla on noin 150 pelastusalusta rannikolla ja sisävesillä Hangosta Inariin. Alukset on jaettu viiteen pelastusveneluokkaan sekä pelastusristeilijä- ja apuveneluokkiin. Seuran toiminta- ja koulutuskeskus sijaitsee Bågaskärissä Inkoon ulkosaaristossa. Vapaaehtoinen meripelastustoiminta on merkittävä osa valtakunnallista pelastuspalvelua. Meripelastusseuran miehistöt auttavat joka vuosi vesillämme yli kahtatuhatta ihmistä, joista noin parikymmentä pelastetaan todennäköisesti varmalta menehtymiseltä. Avunsaajista pääosan muodostavat huviveneilijät, joiden matka katkeaa tekniseen vikaan tai merimiestaitojen puutteeseen.
Suomen Meripelastusseuraan kuuluu 58 jäsenyhdistystä, joista 28 sijaitsee rannikolla ja 30 sisävesillä. Yhdistykset ylläpitävät yhteensä 65 pelastusasemaa, joilla toimii noin 2000 aktiivista vapaaehtoista meripelastajaa. Yhdistykset vastaavat alueensa päivystysjärjestelmästä ja miehistöjensä koulutuksesta. Yhdistykset hankkivat itse varat toimintaansa. Tärkeimpiä tulonlähteitä ovat jäsenmaksut sekä yhteisöjen ja yksityishenkilöiden tekemät lahjoitukset.
Tiedätkö, miten toimia hätätilanteessa merellä?
Merellä meripelastuksen hälytysnumero 0294 1000 VHF-kanava 16 / VHF-DSC 70 Sisävesillä yleinen hätänumero 112
1. Kerro (aluksesi) nimi ja yhteystiedot 2. Kerro tarkka tapahtumapaikka 3. Kerro mitä on tapahtunut 4. Montako ihmistä on vaarassa, onko loukkaantuneita? 5. Kerro mitä apua tarvitaan 6. Älä katkaise yhteyttä ennen kuin saat luvan
Tutustu tästä Suomen Meripelastusseuraan
Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK) tarjoaa laaja-alaisesti turvallisuuskoulutusta. Eri puolilla Suomea järjestettävillä kursseilla saat tietoa, taitoja ja valmiuksia, joita tarvitset selviytyäksesi arjen vaaratilanteissa ja poikkeusoloissa. Kyläturvallisuudesta kiinnostuneiden kannattaa käydä esimerkiksi Sähköt poikki -kurssi, jossa vahvistetaan häiriötilanteista selviytymistä.
Tutustu tästä Maanpuolustuskoulutusyhdistykseen
Selaa aiheeseen liittyviä sivuja: