Tulipalot voitaisiin useimmiten estää ennalta, sillä yleensä ihmisen oma virheellinen toiminta on edesauttanut tulipalon syttymistä. Voit suojata kotiasi parhaiten toimimalla paloturvallisesti sähkölaitteiden, tulisijojen ja kynttilöiden kanssa.
Hanki kotiisi riittävä määrä palovaroittimia ja pidä ne toimintakunnossa
Tunne tie turvaan – suunnittele poistumistiet huolella
Pidä alkusammutusvälineet helposti saatavilla ja opettele käyttämään niitä
Palovaroitin on lakisääteinen varuste jokaisessa kodissa ja vapaa-ajan asunnossa. Sen hankinnasta ja toimintakunnosta vastaa asunnon haltija eli asukas.
Palovaroitin havaitsee pienenkin määrän tulipalossa syntyvää savua ja se on tultakin vaarallisempaa. Pienessäkin palonalussa savu täyttää asunnon muutamassa minuutissa, ja yöllä saatat menehtyä savuun heräämättä, ellei sinulla ole toimivaa palovaroitinta.
Toimiva palovaroitin herättää sinut. Saat aikaa pelastautua ja kutsua apua, ennen kuin on liian myöhäistä. Pidä siis huolta palovaroittimistasi, niin nekin pitävät huolta sinusta.
Jokaisen asunnon jokaisessa kerroksessa on oltava vähintään yksi toimiva palovaroitin. Se sijoitetaan makuuhuoneiden ja muiden tilojen väliin ja ylemmissä kerroksissa portaikon yläpuolelle. Palovaroittimia on oltava vähintään yksi kutakin alkavaa 60 m2 kohti.
Palovaroittimien hoito-ohjeet
1. Testaa palovaroittimien toiminta kerran kuukaudessa.
2. Vaihda paristot kaikkiin palovaroittimiin vähintään kerran vuodessa, esim. Pohjoismaisena palovaroitinpäivänä 1.12.
3. Vaihda paristo välittömästi, jos palovaroitin alkaa harvakseen piippailla.
4. Vaihda palovaroitin uuteen, jos se ei toimi paristonvaihdosta huolimatta.
Tutustu 112-päivään: www.112-paiva.fi
Lähes jokainen tulipalo on sammutettavissa heti palon sytyttyä. Siksi kotona on oltava riittävä määrä alkusammutusvälineitä helposti saatavilla. Niitä on myös osattava käyttää, sillä vain ripeällä ja oikealla toiminnalla tulipalo voidaan tukahduttaa heti alkuunsa tai ainakin rajoittaa sitä tehokkaasti.
Asukkaiden alkusammutus esti noin sataneliöisen kesämökin suuremman turmeltumisen tulipalossa Rantalantiellä Kajaanissa. - Kainuun Sanomat 13.7.2014
Tutustu paloturvallisuusviikkoon: www.paloturvallisuusviikko.fi
Sammutuspeite on joka kodin alkusammutusväline. Se soveltuu hyvin esimerkiksi sähkölaite- ja kattilapalojen alkusammutukseen. Sammutuspeitteitä on syytä olla vähintään yksi, ja mikäli asut omakotitalossa, sijoita vähintään yksi peite jokaiseen kerrokseen.
Vesi on tehokas alkusammutuskeino. Sen käyttämiseen tarvitaan ainakin ämpäri tai muu astia, mieluiten sankoruisku tai vesiletku. Vesi ei sovellu rasva- ja sähköpalojen sammuttamiseen.
Käsisammuttimia on sekä neste- että jauhesammuttimia. Niitä on eritehoisia ja -kokoisia. Suositeltavaa on hankkia kotiin vähintään 6 kg:n sammutin. Osta vain CE-merkinnällä varustettu käsisammutin.
Tutustu: Paloturvallisuus SPEKin sivuilla
Pelasta • Pelasta välittömässä vaarassa olevat
Sammuta • Yritä sammuttamista, kun palo on vielä hallittavissa • Vältä savun hengittämistä • Pysy matalana. Savu tainnuttaa nopeasti • Älä sammuta vedellä rasvapaloa
Rajoita • Rajoita paloa, jos alkusammutus ei onnistunut • Suljepalotilan ikkunat ja muihin tiloihin johtavat ovet • Kerrostalossa sulje porrashuoneeseen johtavat ovet. Älä vaaranna henkeäsi
Hälytä 112 • Tee hätäilmoitus turvallisesta paikasta, palotilan ulkopuolelta
Opasta • Opasta hälytetty apu paikalle
www.varaudu.info-sivusto antaa ohjeita onnettomuuksien ehkäisemiseen ja vaaratilanteissa toimimiseen.
Kainuun pelastuslaitoksen ohje roskien polttoon, kulotukseen ja muuhun avotulen tekoon:
Selaa aiheeseen liittyviä sivuja: