Tukihenkilö on maaseudun olosuhteet tunteva vapaaehtoinen, tehtävään koulutettu auttaja, jolle voi puhua ja jonka kanssa voi etsiä ulospääsyä vaikeista tilanteista. Tukeminen on kuulemista, keskustelemista ja rinnalla kulkemista. Tuen saaminen on luottamuksellista.
Maaseudun tukihenkilöverkossa toimii 180 aktiivista vapaaehtoista ja tehtävään koulutettua tukihenkilöä.Toiminnan perustana on poliittisesti, aatteellisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton toiminta. Tukihenkilöverkko vastaa avun ja tuen laadusta perus- ja jatkokouluttamalla tukihenkilöitä sekä järjestämällä heille säännöllisiä aluetapaamisia ja työnohjausta.
Apua annetaan kaikille sitä tarvitseville ja tukisuhteessa on kyse kahden samanarvoisen ihmisen vuorovaikutuksesta. Tukea voi hakea nimettömänä ja yhteydenotto voi olla puhelinkontakti, sähköposti tai tapaaminen. Tukihenkilö ja tuettava voivat asua samalla tai eri paikkakunnalla.
Maaseudun Tukihenkilöverkko järjestää vuosittain tukihenkilöiden peruskoulutusta. Peruskoulutukseen haetaan vapaamuotoisella hakemuksella, joita otetaan vastaan jatkuvasti.
Tukihenkilö sitoutuu noudattamaan tukihenkilötoiminnan eettisiä periaatteita. Toiminta perustuu luottamuksellisuuteen ja tukihenkilö sitoutuu pitämään salassa sekä asiakkaita koskevat tiedot että toiminnan sisällä, esimerkiksi työnohjaustilanteissa tai koulutuksessa ilmenevät, muita tukihenkilöitä tai työntekijöitä koskevat henkilökohtaiset asiat. Vaitiolovelvollisuus on voimassa myös tukihenkilötoiminnan loputtua.
Kaipaatko tukea tai haluatko liittyä tukihenkilöksi? Lue lisää Maaseudun tukihenkilötoiminnan verkkosivuilta.
Selaa aiheeseen liittyviä sivuja: